Text: Steve Roman
När företag letar efter förstklassiga kontorslokaler att hyra i Stockholm vänder de sig till Humlegården Fastigheter, eftersom det är den fastighetsägare som är populärast när det gäller några av stadens mest exklusiva byggnader. Humlegårdens kunder förväntar sig det bästa. Hissproblem är förstås en olägenhet som inte får förekomma.
– Det här är ett av våra största problem, säger Per Rosén, företagets drift- och underhållschef. När en hiss inte fungerar korrekt blir våra kunder riktigt irriterade och det är ett stort problem för oss. Om vi har en exklusiv byggnad och vi enbart har en hiss och den hissen går sönder kan du föreställa dig vilket problem det är.
– I början av 2016 kontaktade Humlegården oss om en enkel men svår uppgift, säger Jaako Kaivonen, vd för KONE Scandinavia. Önskemålet från Humlegården var faktiskt ganska enkelt. De sa "Vi vill aldrig någonsin mer ha några utryckningar eller driftstörningar. Vi vill använda intelligent teknik för att förutspå fel innan de inträffar.”
Använda smart teknik
Det var verkligen en tuff utmaning, men som tur var råkade vi vara i de tidiga stadierna av utvecklingen av det som senare blev 24/7 Connected Services – ett system som använder IBM Watson IoT-plattformen för att bearbeta data från hissövervakningsenheter i molnet och för att analysera och förutse problem med utrustningen innan det inträffar. Humlegården hade redan varit en av våra storkunder i över tio år och var ivriga att få använda nya tekniker. De här faktorerna resulterade i en av de första pilotstudierna av 24/7 Connected Services, där Humlegården och IBM arbetade tillsammans med oss för att utveckla den här kraftfulla nya applikationen för IoT.
Traditionellt hissunderhåll är kalenderbaserat. Olika komponenter servas och delar byts ut med utgångspunkt från när slitage förväntas uppstå. Nackdelen med det här är att hissar inte alltid i verkligheten uppför sig som förväntat. Med den här nya strategin däremot är syftet att samla in data från enheterna dygnet runt med hjälp av fjärrövervakningsenheter. Därefter analyseras alla data för att fastställa behovet hos varje enskild enhet och förutse när ett fel kan uppstå. På det här sättet kan underhåll utföras i förebyggande syfte med minimalt avbrott.
I Humlegården-projektet började vi med att ansluta sensorer till dussintals hissar. Varje sensor mätte ungefär 200 datapunkter som sedan skickades till 24/7 Connected Services-molnet i realtid. Det var i det här stadiet den riktiga utmaningen blev verklighet, säger Kaivonen. Nämligen att hitta meningsfulla mönster i den enorma mängden data som samlades in.
IoT som räddaren i nöden
– Alla talar om IoT. Det är ett hett samtalsämne. Du kan ansluta saker till ett moln. Jag vet inte om det är spännande. Du får endast en enorm datamängd. Det blir inte spännande förrän du lägger till lite intelligens, och det är här IBM Watson kommer in i bilden.
– IBM:s AI-drivna analysfunktion var nyckeln till att hitta användbara och komplexa mönster i dataflödet, säger Kaivonen. Om till exempel komponent A uppvisar tecken på vibrationer när temperaturen stiger en halv grad i komponent B är det troligt att komponent C kommer att gå sönder om cirka en vecka. Den här typen av slutsatser gör att vi kan definiera en uppsättning regler för hur IoT-data ska hanteras och hur underhållsbegäranden ska genereras vid behov.
Erfarenheterna och analyserna från detta kommer naturligtvis även att tillämpas på andra Connected Services-produkter och användas på ett sätt som är fördelaktigt för kunderna.
Rosén ser de här typerna av självlärande system som framtiden för fastighetsförmedlingsföretag, särskilt i Sverige där miljömedvetenheten har högsta prioritet och där energibesparingar genom förlängning av livslängden på installerad utrustning är en välkänd målsättning.
Markus Huuskonen, chef för underhållsprocesser hos KONE, tillägger att 24/7 Connected Services kommer att bli ännu bättre allt eftersom fler användare ansluter:
– Vi blir bättre hela tiden, ju mer data vi får desto bättre kommer tjänsterna att bli. Analysmotorn är självlärande, varför de här typerna av anslutna tjänster definitivt får större betydelse i framtiden.
För närvarande skapar dock Humlegården-projektet den största uppmärksamheten bland fastighetsägare i Sverige, eftersom de fascineras av konceptet med ett schema för förebyggande underhåll.
– Den här idén har faktiskt skapat stort intresse hos våra kunder, säger Kaivonen. Om du tänker på grundkonceptet i stället för att enbart se det som en säljande tjänst, så säljer vi säkerhet, tillgänglighet och drifttid. Vi säljer personflöden. Vi tror att det är en intressant vision för många.