– I ett höghus känner man verkligen när vädret ändrar sig. Det är fascinerande att se när molnen drar in. Utsikten är mest imponerande på kvällen – ljusshowerna på byggnaderna är otroliga, säger Pauliina medan hon läppjar på sitt gröna te i vardagsrummet på 27:e våningen.
Pauliina njuter av panoramautsikten över Shanghais distrikt Luwan och Xuhui. Här flödar energin och de pulserande gatorna nedanför kantas av butiker, bagerier och skönhetssalonger, men ändå hörs inte trafiken.
För Pauliina är den största fördelen med att bo i ett höghus att man befinner sig mitt i storstaden men ändå långt från allt buller och stök.
– Jag har min egen lilla värld här uppe. Man ser inte bilarna och människorna på gatorna, men man märker av den lokala kulturen här omkring, säger hon.
Majoriteten av de som svarade på KONEs höghusundersökning har samma känsla. De tre vanligaste anledningarna till att välja att bo i ett höghus var utsikten (88 procent), frånvaron av trafik och annat ljud (60 procent) och anonymiteten (47 procent).
– Ibland hör vi bilar som tutar, fyrverkerier eller hundar som skäller, men aldrig trafiken. Och vi älskar att lyssna på fönsterputsarna när de sjunger på sina plattformar, berättar Pauliina Louhiluoto, vd på det Helsingforsbaserade mode- och designföretaget My o My. Hon och hennes familj flyttade till Shanghai förra året när hennes man fick jobb i Kina.
Farväl till förorten
Shanghai är en stad som växer mot himlen. Enligt KONEs undersökning anser fyra av fem Shanghaibor att höghus är en viktig del av stadsmiljön. Nästan 80 procent ser skyskrapor som en utrymmeseffektiv form av stadsutveckling.
Medan de flesta utlänningar i Shanghai väljer lugna områden med många likasinnade blev Pauliina Louhiluoto förälskad i det pulserande Puxi-området – ett ovanligt val för en trebarnsfamilj från förorten. – Om jag ska vara ärlig saknar jag inte förorten! Barnen saknar att kunna spela fotboll i trädgården, men det finns en tennisbana och en utomhuspool här i byggnaden, säger Pauliina, som ofta drar sig undan till sin takträdgård – en lugn oas där hon känner sig nära naturen.
Till din tjänst
För att nå kaoset på marken måste Pauliina förlita sig på det snabbaste transportsätt som finns – hissen. Långa väntetider är en av de största nackdelarna med att bo i höghus – enligt 31 procent av de som besvarat undersökningen.
De allt större kraven på snabbhet och komfort från de som bor i höghus påskyndar utvecklingen av hissteknik för höga hus. KONE ligger i framkant när det gäller att tillhandahålla lösningar för bättre komfort, exempelvis supersnabba tvåvåningshissar och smarta tillträdeskontrollsystem som automatiskt identifierar passagerarna och direkt transporterar dem till rätt våningsplan.
Att bo i ett höghus har inneburit trevliga överraskningar för familjen Louhiluoto – yngste sonen lärde sig att räkna med hjälp av knapparna i hissen!
Sammanfattning av KONEs höghusundersökning
- Nästan 70 % av storstadsborna runt om i världen anser att höghus är en viktig del i stadsmiljön.
- 63 % anser att byggande på höjden är ett hållbart sätt att utveckla urbana områden.
- I Asien och Mellanöstern är synen på höghus ännu positivare än i Europa och Amerika.
- Mest angelägen om att bo högt upp är man i Singapore och Paris, och män är något positivare än kvinnor till att bo och arbeta i höghus.
- Tre fjärdedelar av de svarande gillar att arbeta i höghus eftersom det normalt finns god tillgång till tjänster som butiker och allmänna kommunikationer.
- Människor i Shanghai (79 %) och Dubai (71 %) uppskattar särskilt den närhet till affärspartner som arbetet i höghus innebär.
- Och de viktigaste skälen till att man älskar att bo högt upp? – Nästan 90 procent nämnde utsikten, medan mer än hälften uppskattar att man slipper höra trafiken.
* Undersökningen besvarades av 4 000 människor i åtta storstäder – Dubai, Chicago, London, Moskva, Mumbai, Paris, Shanghai och Singapore.